Saldūs kepiniai Valentino dienos proga – vienas iš mano mėgstamų dalykų, šiai dienai suteikiančių ypatingumo. Iškepi brangiajam pyrago ar pyragaičių, įdedi į dėžutę (galima ir paslapčia į darbinę rankinę/kuprinę, galima ir į rankas ryte paduoti) ir jis darbe, mėgaudamasis kavos puodeliu ir desertu galvos apie tave, ir dar labiau norės kuo greičiau grįžti namo ir stipriai apkabinti. Taigi, kokį skanėstą iškepiau ir įdėjau vyrui aš? Receptu dalinuosi ir su jumis! Būtinai atšaldykite prieš valgant, o šaldytuve gali būti net kelias dienas ir nepraras savo pirminio skonio 🙂 Uogas taip pat galima naudoti visokias! Braškės ir mėlynės saldesnių pyragų mėgėjams, o juodieji serbentai priduoda rūgštaus gaivumo! Skanaus!


 
(26 cm. apvaliai formai)

Pagrindui: 200 gr. miltų

100 gr. šalto sviesto

1 kiaušinis

1 v.š. cukraus

1 a.š. kepimo miltelių

žiupsnelis druskos

Įdarui: 400-500 gr. mėlynių ar kitų uogų

300 gr. 15-30 % grietinės

150 gr. cukraus

1 a.š. vanilinio cukraus

3 kiaušiniai

3 v.š. miltų

Pagrindas. Į miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, dedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir rankomis triname iki trupinių. Beriame cukrų, druską, įmušame kiaušinį, išmaišome ir užminkome minkštą tešlą. Dedame ją 20 min. į šaldytuvą.
 
Įdaras. Į grietinę beriame miltus, cukrų, vanilinį cukrų, išmaišome. Įmušame kiaušinius ir šluotele arba plakikliu išplakame iki vientisos masės. 
 
Surinkimas. Ant formos dugno ir sienelių (apie 4 cm.) rankomis paskirstome tešlą. Suberiame ant jos mėlynes ir užpilame grietininį užpilą. Kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 45 min. Iškeptą palaikome orkaitėje, kol šiek tiek atvėsta. Tuomet visiškai atvėsiname (geriausia palaikyti per naktį šaldytuve). Skanaus! P.S. Pyragas primena sūrio pyragą, bet yra gaivesnio ir lengvesnio skonio!